header_2b.jpg

Hooggevoeligheid (HSP, high sensitive person)

Veel kinderen zijn dezer dagen gevoelig tot hooggevoelig. 1 op de 5 kinderen blijkt hoogsensitief te zijn. Dit kan voor uitdagingen zorgen.
Het zenuwgestel is veel verfijnder daardoor ook sneller overprikkeld of van slag. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroegwijs. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen of voelen te verwerken.

Het komt dieper binnen. Vaak kunnen ze ook stemmingen van andere overnemen en daar hebben ze last van.

Enige kenmerken van hooggevoeligheid zijn; perfectionistisch, faalangstig, zeer empathisch, niet tegen onrecht kunnen, zeer nieuwsgierig, intense beleving, moeite hebben met veranderingen.
Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose maar een aangeboren karaktereigenschap. Vaak zie je dat een van de ouders ook hooggevoelig zijn. Want het is overerfelijk.

Ik werk holistisch met het kind, en probeer het kind in het bewuste en onbewuste stappen te laten zetten. Belangrijk is dat het kind weer zelfvertrouwen krijgt en zich bewust wordt van zijn echte ‘zijn’. Om leren gaan met gevoeligheid en daardoor zelf ook voelen waar soms een aanpassing nodig is en daar ook voor durven uitkomen. Assertief mogen zijn.
Ook vind ik het belangrijk dat de positieve kenmerken benadrukt wordt van het hooggevoelige kind zonder het gevoel te hebben ‘anders’ te zijn.